Nieuwe ronde Koopinstrument start op 1 maart 2021

Gepubliceerd: 23 februari 2021

 

Op maandag 1 maart 2021 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden kan van maandag 1 maart tot en met zondag 28 maart 2021 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

 

 

Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is nu al te vinden op de website van NCG. De selectie vindt plaats in april. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

10 miljoen

Dit is de eerste aanvraagronde van 2021. In september volgt nog een aanvraagronde. In 2021 is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld wordt verdeeld over twee aanvraagrondes van 5 miljoen euro. Daarmee is er minder geld beschikbaar dan vorig jaar. In 2020 was er een budget van 20 miljoen euro. NCG verwacht dat 10 miljoen euro toereikend is, omdat er vorig jaar minder aanvragen binnenkwamen. De aantrekkende woningmarkt speelt hierin een rol. 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan.

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds vorig jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.