Nieuwe ronde Koopinstrument start op 9 maart 2020

Gepubliceerd: 12 maart 2020 | Bewerkt: 15 april 2020

Op maandag 9 maart 2020 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden kan van maandag 9 maart tot en met zondag 5 april 2020 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

 

Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is nu al te vinden op de website van NCG. De selectie vindt plaats in april en mei 2020. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

 

Twee aanvraagrondes

Het Rijk en de regionale overheden hebben onlangs nieuwe afspraken gemaakt over het Koopinstrument. Zo wordt het Koopinstrument verlengd tot en met 2024 en is het toepassingsgebied uitgebreid. Verder zijn er vanaf dit jaar twee aanvraagrondes voor het Koopinstrument in plaats van een. Een ronde in maart en een ronde in september. Voor beide aanvraagrondes is 10 miljoen euro beschikbaar.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die vanaf dit jaar in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan. Eerder was dit een periode van twaalf maanden.

 

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds dit jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.