Nieuwe ronde Koopinstrument start op 14 maart 2022

Gepubliceerd: 14 maart 2022

Op maandag 14 maart 2022 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument. Woningeigenaren in de kern van het aardbevingsgebied, die moeite hebben om hun huis te verkopen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden kan vanaf maandag 14 maart tot en met zondag 10 april 2022 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

 

Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is te vinden op de pagina over het Koopinstrument.

Budget

Voor het Koopinstrument is in 2022 een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar. Het budget wordt verdeeld over twee aanvraagrondes, een ronde in maart en een ronde in september. Dat betekent dat er per jaar voor maximaal 10 miljoen euro aan woningen kan worden opgekocht.

In 2022 werkt NCG met een budgetverdeling. De verdeling van het budget wordt gebaseerd op goedkope en dure woningen in het aantal aanmeldingen per ronde.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die vanaf dit jaar in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan. 

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Ook significante schade door mijnbouw wordt als bijzondere omstandigheid aangemerkt.