Opkoop woningen aardbevingsgebied nu het hele jaar door mogelijk

Gepubliceerd: 05 oktober 2022

Vanaf 1 oktober 2022 kunnen woningeigenaren het hele jaar door een aanvraag indienen voor het opkopen van hun woning in het aardbevingsgebied. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) schaft de tweejaarlijkse aanvraagrondes van het Koopinstrument af en maakt aanvragen het hele jaar mogelijk. Aanleiding is het teruglopende aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument. Geïnteresseerde woningeigenaren kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning via het formulier op dewebsite van NCG.

 

Minder aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument zit de afgelopen jaren in een dalende lijn. In 2019 ontving NCG 76 aanmeldingen, in 2020 kwamen er 43 aanmeldingen binnen en in 2021 waren dat nog 10. NCG vermoedt dat de afname onder andere te maken heeft met het herstel van de Groningse woningmarkt. In 2022 is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld zou verdeeld worden over twee aanvraagrondes van 5 miljoen euro. Aangezien er steeds minder aanvragen binnenkomen, schaft NCG de aanvraagrondes nu af en maakt het mogelijk om het hele jaar door een aanvraag in te dienen.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van NCG staat eenoverzicht met postcodes die in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan. Op de website van NCG is meer informatie te vinden over de voorwaarden en de procedure.

83 woningen opgekocht

Het Koopinstrument is een regeling van NCG voor het opkopen van moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied. Van 2016 tot en met 2021 zijn in totaal 83 woningen opgekocht via het Koopinstrument. Opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet. Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen is verantwoordelijk voor het opkopen en beheren van de woningen.